Skip navigationen

Tandplejen i sommerferien

Hvad gør jeg, hvis mit barn har brug for tandlæge i sommerferien?

Problemer med tandbøjlen

Fast bøjle/”togskinner” og holdebøjle

  • Løs togskinne/bracket: tag bracket ud af buen. Dette er ikke en akut situation. Kontakt Tandplejen efter ferien, så vi kan aftale en tid til påsætning af tabt togskinne.
  • Mistes en elastik omkring en togskinne afventes der med at sætte en ny indtil Tandplejen åbner efter ferien.
  • Hvis noget stikker, så gør alt hvad I kan for at puffe den skarpe ende på plads, f.eks. med enden af en tandstik eller lignende.
  • Faste holdebøjler er de tråde som limes på tændernes bagflader. Bides tråden skæv eller falder der plast af omkring tråden da kontakt privatpraktiserende tandlæge.

Børn/unge skal sørge for, at passe ekstra godt på bøjlen. Undgå som vanligt at spise hårde, seje og klistrede fødevarer, som kan ødelægge plasten og deformere tråden

Ganebøjler og andet aftageligt

  • Er bøjlen blevet løs eller knækket, da kontakt Tandplejen efter ferien.

Problemer med tænderne

Løse mælketænder

Løs mælketand kan medføre gener og ømhed. Der kan eksempelvis opstå gener ved spisning hvilket er normalt forekommende, da mælketanden støder på underliggende voksentand. Bedste behandling er at rokke tanden dagligt og flere gange om dagen for, at gøre plads til den nye tand. Der er derfor ikke behov for at opsøge privatpraktiserende tandlæge for dette.

Tabt fyldning

Er der tandsmerter grundet den tabte fyldning da opsøg privatpraktiserende tandlæge.

Tandskader

Ved tanduheld kan der opstå blødning fra tandkød og læbebånd. Sæt kompres på i et par minutter og dan dig et overblik.

Se ”Førstehjælp til tandskader” og følg vejledningen nedenfor.

Opsøg privat tandlæge kun ved akutte smerter og nødbehandling. Behandling der kan vente, til Tandplejen åbner igen vil ikke blive dækket.

Privatpraktiserende tandlæge og tandlægevagt

I dagtimerne kan almen privatpraktiserende tandlæge kontaktes. I aftentimerne og weekend kan tandlægevagten kontaktes. Læs mere på tandlægevagten.dk