Gå til hovedindhold
Legitimation

Sådan bruger du MitID

Din digitale underskrift.

Indhold

    MitID

    Du har 2 muligheder for at få MitID: 

    Få MitID med pas
    • Du kan bruge dit pas og MitID appen til at få MitID. MitID appen kan aflæse en chip i dit pas og dermed bekræfte, hvem du er. Det kan være et alternativ til at gå i borgerservice. 
    Få MitID i kommunens borgerservice
    • Du kan få MitID i borgerservice. Husk at bestille tid og medbring gyldig legitimation. 

    Læs mere om, hvordan du får MitID på MitID.dk:

    Har du brug for hjælp til MitID, så kan du kontakte MitID support. Ring på telefon +45 33 98 00 10 eller skriv en besked.  

    Du kan også finde svar i hjælpeuniverset på MitID.dk.

    Du kan også bede om hjælp hos nogen, du stoler på. Det kan være et familiemedlem eller en god ven. Du kan fx få MitID ved at låne vedkommendes telefon. Bare husk, at du ikke må dele: 

    • dine koder
    • din MitID app, -kodeviser eller -kodeoplæser
    • dit bruger-ID – undtagen med supporten, hvis du selv kontakter den.

    På MitID.dk kan I læse mere om, hvordan man giver og modtager hjælp:  

    Du må gerne hjælpe andre med at få MitID – du kan fx låne din telefon ud i forbindelse med oprettelse af MitID. Du må også gerne hjælpe andre med at bruge MitID. Den, du hjælper, må dog ikke dele sine koder eller bruger-ID med dig. Den, du hjælper, må heller ikke udlevere sin MitID app, -kodeviser eller -kodeoplæser.

    På MitID.dk kan I læse mere om, hvordan man giver og modtager hjælp. 

    MitID er personligt, og det er vigtigt, at du passer godt på det. Følg derfor disse råd:

    1. Vis aldrig dine koder til andre
    2. Udlever aldrig din MitID app, -kodeviser eller -kodeoplæser til andre
    3. Del aldrig dit bruger-ID med andre – undtagen med supporten, hvis du selv kontakter den
    4. Godkend aldrig noget med MitID på baggrund af fx et opkald, e-mail eller besøg fra nogen, som udgiver sig for at være fra din bank, fra supporten eller noget helt tredje. Du vil aldrig blive kontaktet på den måde
    5. Vær opmærksom på, hvilken handling du er ved at godkende med MitID. Hvis teksten ikke svarer til det, som du ønsker at gøre, eller hvis du ikke selv har igangsat handlingen, skal du lade være med at godkende. 
    Spær dit MitID

    Hvis du mister din telefon, skal du straks spærre den MitID app, som er tilknyttet den telefon, du har mistet. Det gør du enten på MitID.dk eller ved at ringe til MitID supporten.

    Sådan aktiverer du MitID app

    Hvis du har mistet din telefon med MitID appen, og du ikke har et alternativ som fx en kodeviser, så kan du få aktiveret en ny MitID app på 3 måder: Du kan enten scanne dit pas og ansigt med MitID appen og på den måde få aktiveret en ny app, du kan kopiere en allerede eksisterende app, eller du kan få en ny aktiveringskode hos borgerservice, som du kan bruge til at aktivere din nye app. Husk at bestille tid.

    MitID i reserve

    Det er en god idé at have MitID flere steder, fx både på din mobil og en tablet. Så har du altid en reserve, og du kan stadig kan godkende med MitID, selvom du mister din mobil med MitID appen på.

    Hvis du har MitID app, kan du logge ind på MitID.dk og bestille en ny kodeviser eller kodeoplæser. Hvis du ikke har MitID app, skal du henvende dig i borgerservice. Husk at bestille tid.

    Læs mere på MitID.dk 

    Hvis I er flere personer i samme husstand, som fx benytter den samme tablet, kan I bruge den samme MitID app. I skal bruge hvert jeres bruger-ID, da man kun må bruge sin egen MitID-identitet. Hvis I bruger den samme app, kan I derfor ikke bruge ansigtsgenkendelse eller fingeraftryk til at åbne MitID appen med. 

    Du har 2 muligheder for at få MitID:

    Få MitID med pas 
    • Du kan bruge dit pas og MitID appen til at få MitID. MitID appen kan aflæse en chip i dit pas og dermed bekræfte, hvem du er. Det kan være et alternativ til at gå i borgerservice. 

    MitID understøtter udenlandske mobilnumre.

    Alternativt kan du få MitID i kommunens borgerservice

    Du kan også få MitID i borgerservice, næste gang du er i Danmark. På MitID.dk kan du læse om gyldig legitimation, som du skal medbringe. Hvis du har problemer med at scanne dit pas, er det særlig vigtigt, at du medbringer legitimation med dansk CPR-nummer på. Husk at bestille tid.

    Du vil blive bedt om at besvare kontrolspørgsmål baseret på oplysninger i CPR eller medbringe et vitterlighedsvidne, som kan bekræfte, hvem du er. Det kan fx være et familiemedlem eller en ven. Vi anbefaler, at du medbringer et vitterlighedsvidne, da det ikke er sikkert, at der er data nok i CPR til, at der kan stilles kontrolspørgsmål.

    Vitterlighedsvidnet skal have et gyldigt MitID, som skal være mindst 30 dage gammelt. Husk at booke tid i borgerservice. 

     Læs mere om, hvordan du får MitID på MitID.dk:

    Hvis du vil have adgang til offentlige tjenester som SU eller Skat i Danmark, skal du have et MitID. 

    Hvis du er virksomhedsejer eller har fuld tegningsret i en virksomhed, kan du nøjes med at bruge dit private MitID, når du skal tjekke Digital Post, indberette moms eller betale faktura på vegne af din virksomhed. Det er den løsning, der hedder MitID privat til erhverv.

    Du kan automatisk bruge MitID i erhvervsmæssig sammenhæng, så snart du som privatperson har fået MitID, og skal altså ikke foretage dig yderligere.

    MitID Erhverv til virksomheder og foreninger

    Har du medarbejdere i din virksomhed eller medlemmer i din forening, der skal læse Digital Post, søge barselsrefusion eller logge på øvrige offentlige selvbetjeningsløsninger på vegne af organisationen. Så skal I fremover benytte MitID Erhverv, der erstatter NemID medarbejdersignatur.

    I frivillige foreninger samt alm. foreninger, andelsforeninger og særlige foreninger kan foreningsrepræsentanten nøjes med at benytte sit private MitID. Foreningen skal registrere én foreningsrepræsentant i CVR, og det er denne foreningsrepræsentant, der alene kan gøre brug af sit private MitID. 

    Skal flere medlemmer i foreningen læse Digital Post og logge på øvrige offentlige selvbetjeningsløsninger på vegne af foreningen skal de gøre brug af MitID Erhverv. Foreninger med begrænset ansvar (erhvervsdrivende foreninger) skal også anvende MitID Erhverv.  

    Som fuldmagtshaver kan du afhente en en MitID kodeviser eller kodeoplæser, som er bestilt af slutbrugeren, i borgerservice. Du skal medbringe bestillingsnummer og gyldig billedlegitimation. Husk at bestille tid.

    MitID er først og fremmest en app til smartphone og tablet. Du kan bruge MitID til fx at logge på netbanken eller borger.dk.

    MitID har afløst NemID, fordi der er brug for et digitalt ID, som kan leve op til fremtidens sikkerhedskrav og behov. NemID lukkede d. 31. oktober 2023.  

    Med MitID er du godt beskyttet mod identitetstyveri, da du kan få besked både gennem MitID appen, på SMS eller e-mail, hvis nogen fx forsøger at aktivere MitID appen fra en ny enhed. Samtidig stilles der høje krav til identitetssikring, dvs. at du kan dokumentere din identitet, både når du skal have MitID, og når du bruger det til fx at overføre penge eller logge ind på en selvbetjeningsløsning.

    Det er gratis at få og bruge MitID.

    Du kan læse mere om MitID på MitID.dk:

    Med et swipe i MitID appen kan du godkende eller logge ind med MitID på din smartphone eller tablet, fx hvis du skal overføre penge i din net- eller mobilbank, se dine skatteoplysninger eller handle på nettet. 

    Alternativer til appen

    Der findes 2 alternativer til dig, som ikke har mulighed for at bruge appen: En MitID kodeviser og en MitID kodeoplæser. Hvis du ikke har mulighed for at bruge appen, vil MitID kodeviser være et godt alternativ, mens MitID kodeoplæser er beregnet til personer med nedsat syn.

    Du kan vælge, om du vil have MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser sendt med posten eller hente den i borgerservice. Husk at bestille tid.

    Når du har modtaget eller hentet MitID kodeviser eller kodeoplæser, skal den aktiveres, så den tilknyttes dig.

    MitID kodeviser

    MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, som viser dig en engangskode, som du skal indtaste, når du skal bruge MitID. MitID kodeviseren er så lille, at du kan have den i dit nøglebundt eller i lommen.

    MitID kodeoplæser

    MitID kodeoplæser har en stor skærm, der viser dig en engangskode, som du skal indtaste, når du skal bruge MitID. MitID kodeoplæser kan også læse engangskoden op. Den er beregnet til personer med nedsat syn.

    14.10.2024 14.15

    Skrevet af Digitaliseringsstyrelsen

    Kontakt

    Borgerservice

    Åbningstider:
    Mandag - tirsdag: 10-14
    Onsdag lukket
    Torsdag: 10-16:30
    Fredag: 10-13

    Telefon: 32 89 01 00