Kontakt
Center for Plan, Teknik og Erhverv
Telefontid:
Mandag-onsdag: 10-14
Torsdag: 10-16:30
Fredag: 10-13
Telefon: 32 89 01 00
Grøn Trepart er en aftale mellem Regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, KL og flere andre parter. I Dragør skal vi udpege lokale områder, der kan omlægges til fx skov, vådområder eller mindre intensiv drift.
Formålet med Den Grønne Trepart er at løse landbrugets klima- og naturudfordringer til gavn for Danmarks klimamål og havmiljø. Aftalen giver bedre vilkår for natur, biodiversitet, rent drikkevand samt udvikling af landbrugssektoren.
Grøn Trepart arbejder med at ændre, hvordan landbrugsjord bruges – fx til vådområder, skov eller mindre intensiv drift (ekstensivering) – for at nå en række nationale mål, herunder:
Finansieringen sker blandt andet via tilskudsordninger til lodsejere.
I forbindelse med aftalen er der etableret 23 lokale treparter, der rummer alle 98 kommuner.
Dragør Kommune deltager i to lokale treparter:
Kommunalbestyrelsen har udpeget Helle Barth (V) til Den Grønne Trepart i Øresund og Nikolaj Bertel Riber (A) til Den Grønne Trepart i Køge Bugt.
Størstedelen af Dragør Kommune ligger i oplandet til Køge Bugt, mens kun en mindre del ligger i oplandet til Øresund. Det betyder, at det er begrænset, hvad Dragør konkret kan bidrage med i Øresund-samarbejdet, når det gælder tiltag som udtagning af lavbundsjorde og skovrejsning.
I 2025 er der særligt fokus på kvælstofreduktion. Det samlede behov for kvælstofreduktion i Køge Bugt er opgjort til 0 ton, og der er derfor ikke krav om nye reduktioner her. Omlægningsplanen for Køge Bugt har i stedet fokus på beskyttelse af drikkevand, rekreative områder, sammenhængende natur og generel folkesundhed. Der er særligt fokus på løsninger med flere gevinster – fx både klima, natur og sundhed.
Vi arbejder lige nu på at udpege arealer til de lokale planer. Udpegningen sker ud fra faglige vurderinger af potentialet for klima-, natur- og vandmiljøgevinster – især der, hvor der kan opnås flere formål på én gang, fx lavbundsudtagning, kvælstofreduktion og skovrejsning.
I Dragør sker udpegningen i et samarbejde med Tårnby Kommune og i dialog med lodsejerne, Naturstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforening.
Er du lodsejer med arealer i fx lavninger, tidligere moser eller i nærheden af eksisterende naturområder?
Så kan du måske være med i omlægningsindsatsen. Du kan:
Det praktiske arbejde med omlægning af arealer foregår lokalt i 23 geografiske områder, de såkaldte lokale treparter.
Hver trepart består af:
De lokale treparter skal i fællesskab lave omlægningsplaner – dynamiske kortlægninger over planlagte og mulige omlægningsprojekter. Planerne skal godkendes af kommunalbestyrelserne inden udgangen af 2025.
Det er kommunerne, der beslutter, hvordan jorden i kommunen bruges, og derfor er de ansvarlige for de dele af planen, der ligger i deres kommune – og for at sikre, at arbejdet løbende skrider frem. Derfor skal de dele af omlægningsplanerne godkendes politisk i de kommuner, planerne dækker, senest i slutningen af 2025.
Aftalen indeholder en omfattende arealomlægning af det danske landbrug. Det forventes, at der bliver udtaget 140.000 hektar lavbundsarealer, bliver plantet 250.000 hektar skov, vådområder, mindre intensivt landbrug (ekstensivering) og andre indsatser. Regeringen har derfor oprettet Danmarks Grønne Arealfond med 43 milliarder kroner, der skal betale for indsatsen. Kommunerne har ansvaret for at planlægge og gennemføre omlægningen, herunder at etablere 23 lokale treparter, der omfatter alle 98 kommuner.
De lokale treparter er et samarbejde mellem kommuner, stat, Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening. De skal i 2025 lave planer for omlægningen af arealer, der skal indfri et mål om at udlede mindre kvælstof. Samtidig og efterfølgende skal planerne omsættes til konkrete projekter.
Den Grønne Trepart kan forbedre miljøet lokalt og vil derfor have betydning for borgernes velfærd. Det gælder fx forbedring af natur, biodiversitet og rent drikkevand. Det er også vigtigt for velfærden på lang sigt, hvis Danmark lykkes med at indfri de fastsatte klimamål. Med Grøn Trepart får kommunerne udvidet deres opgave med omlægge arealer.
Omlægningsplanen er en oversigt over mulige og planlagte projekter med arealomlægning i et område. Planen laves af den lokale trepart og skal:
Planen kan indeholde både:
Vigtigt: Udpegningerne i omlægningsplanen er ikke bindende. Et areal kan godt være udpeget, uden at det betyder, at der gennemføres et konkret projekt. Det kræver lodsejerens samtykke og tilsagn om tilskud, før et projekt kan realiseres.