Gå til hovedindhold
Nyheder

Flagdag – i lyset af 75 år i NATO

Den nationale flagdag for Danmarks udsendte er dagen, hvor vi anerkender og hylder mænd og kvinder for deres store indsats som udsendte til alverdens brændpunkter på vegne af Danmark. 

10. sep. 2024

Der blev overrakt diplom og medalje til Nima og Mads, børn til tidligere udsendt.

Indhold

    Den 5. september er den årlige flagdag for udsendte i Danmarks tjeneste.

    På vegne af kommunalbestyrelsen bød borgmester Kenneth Gøtterup velkommen til fejringen på Dragør Rådhus.

    Borgmesteren kredsede i sin tale om, at Danmark er et lille land i en stor verden. Trods landets lille størrelse har vi både forpligtelser og noget at byde på. I den anledning takkede han Danmarks udsendte for deres vigtige og professionelle bidrag gennem tiderne.

    I år var bagtæppet også, at Danmark – som ét af de oprindelige 12 medlemslande – har været medlem af NATO i 75 år. I dag har NATO 32 medlemslande, senest tilkomne er Finland og Sverige. Deres optagelse i forsvarsalliancen er sket i kølvandet på krigen i Ukraine, som for snart tre år siden blev udløst af Rusland.

    Borgmesteren fortalte også om, at Dragør Kommunalbestyrelse har besluttet at melde Dragør ind i Interforce. InterForce er en organisation, der er tilknyttet Forsvarskommandoen og er sat i verden for at få et nært samarbejde med den civile sektor. Det være sig virksomheder og arbejdspladser, som har medarbejdere ansat, der er en del af den såkaldte Reservestyrke. Eller dem, der bare ønsker at bakke op om det danske forsvar og beredskab.

    Tre dekoreret med medalje

    I alt deltog godt 40 gæster, veteraner og pårørende, herunder også børn, i arrangementet på Dragør Rådhus.

    Igen i år uddelte borgmesteren diplom og medalje til børn af veteraner. Når der er børn involveret, er det oplagt, at de også yder en indsats. Der er et naturligt afsavn, mens mor eller far er udsendt på landets vegne. Derfor var det også en stor ære at overrække medaljerne.

    I år var tilmeldt tre børn fra Dragør Kommune, der er nær relation til en nuværende eller tidligere udsendt i international tjeneste – soldat, politimand, sygeplejerske og lignende.

    Sidste år fik ni børn overrakt diplom og medalje.

    Taler og musisk indslag

    Anders Urban fra lokalprojektgruppen ”Et forsvarlig Dragør” holdt også tale. Anders er til dagligt tilknyttet fra hæren. Han talte blandt andet om betydningen af flagdagen for veteraner og var både glad og taknemlig for den anerkendelse, der ligger i flagdagen. Veteran er man hver dag – året rundt, men det betyder noget for én at have en flagdag.

    Efterfølgende holdt Helen – også veteran – oplæg, som berørte skismaet mellem at være udsendt og tilbage i civil. Det er en forandret person, som kommer tilbage til samfundet. Det skal både én selv, men også omgivelserne lige vænne sig til. Det er en ny virkelighed.

    Dragør Musik- og Kulturskole havde sørget for det smukke musiske indslag og fællessang, hvor Jacob Honoré, leder af Musik- og Kulturskolen, sang for på ’Altid frejdig når du går’.

    Uden for Dragør Rådhus blev der lagt smukke blomster ved mindesmærket for Danmarks udsendte. Og aftenen sluttede med, at Dannebrog blev strøget fra flagstangen.

    Fakta

    Alle, der er eller har været udsendt af Danmark fra Udenrigsministeriet, Redningsberedskabet, Politi og Sundhedsvæsenet, kan deltage i Flagdagen.

    Næste år ligger flagdagen den 5. september på en fredag.