Gå til hovedindhold
Nyheder

Ny ældrelov trådt i kraft

Den 1. juli 2025 trådte den nye ældrelov i kraft. Hvad det betød i Dragør, holdt vi borgermøde om samme dag. Nåede du det ikke, så bare rolig. Vi holder endnu et borgermøde mandag den 25. august 2025 kl. 17-18. Se hvordan du tilmelder dig nederst på siden.

Borgmester Kenneth Gøtterup bød velkommen og fremhævede vigtigheden af den nye ældrelov

Indhold

    På en varm sommerdag deltog cirka 40 borgere i informationsmøde om den nye ældrelov i Dragør. Loven var netop trådt i kraft den 1. juli 2025. Nu har kommunerne fået to år til at føre den ud i livet.

    Afsæt – ny landsdækkende undersøgelse

    Ældreminister Mette Kierkgaard igangsatte i 2024 en landsdækkende undersøgelse af brugertilfredsheden blandt de ca. 124.000 ældre, der modtog hjemmehjælp. Resultatet er netop offentliggjort og viser, at 78 procent er tilfredse eller meget tilfredse med den hjælp og støtte, de får. Med ældrelovens intentioner om helhedspleje er håbet, at tilfredsheden bliver endnu større.

    Lovens bærende værdier er:

    1. Selvbestemmelse for borgeren
    2. Tillid til medarbejdere og ledere med mulighed for ansvar og medbestemmelse i tilrettelæggelse og udmøntning af plejen til borgerne
    3. Samspil med pårørende, civilsamfund og lokale fællesskaber.

    Baggrunden er bl.a., at vi bliver flere ældre, men færre til at tage sig af de ældre. Det nye er, at vi går fra kun at have en servicelov, som dækker alle aldre – til at ældreområdet har fået sin egen lov. Samtidig skal kommunerne bevæge sig væk fra enkeltydelser og ”minut-tyranni” til fleksible forløb og helhedsorienteret tilgang.

    Loven ændrer dog ikke på niveau og indhold af pleje eller den økonomisk ramme, men på den måde kommunen organiserer og tilrettelægger arbejdet.

    I første omgang for nye borgere

    I dag får ca. 400 borgere over 67 år i Dragør Kommune og ca. 70 borgere under 67 år hjemmepleje. Men til at begynde med ændrer ældreloven ikke på disse borgeres hverdag, fortalte centerchef Bibi Asklund på borgermødet.

    Loven træder nemlig i kraft for nye borgere, som fra den 1. juli 2025 får brug for støtte fra Hjemmeplejen.

    Senest den 1. juli 2027 skal alle borgere, som får støtte fra Hjemmeplejen, være overgået til et forløb efter ældreloven, men det sker formodentlig tidligere i Dragør, vurderer centerchefen.

    Centerchefen lagde i den forbindelse vægt på, at fundamentet i Dragør er godt, da vi allerede lever op til flere intentioner i den nye lov – både i Hjemmepleje og på Enggården – og at vi bygger videre på det de næste to år.

    Fra enkeltydelser til fleksible borgerforløb

    Ældreloven lægger vægt på at forebygge og rehabilitere. Målet er at styrke den ældres livskvalitet ved at forebygge, træne og støtte dem i at blive mere selvhjulpen (rehabilitering).

    I Dragør har kommunalbestyrelsen besluttet at arbejde med fem typer fleksible forløb, som altså erstatter enkeltydelser til borgerne:

    1. Afklaringsforløb
    2. Praktisk forløb
    3. Forløb 1 med 0-3 timer pr. uge
    4. Forløb 2 med 3-10 timer pr. uge
    5. Forløb 3 med 10+ timer pr. uge

    Eksempel: samme type forløb, men forskellig tid (alt efter borgerens behov og det tværfaglige teams skøn):

    • Ellen får hjælp til personlig pleje og til at tilberede mad og drikke. Hun kan selv gå – så det tager cirka 25 minutter.
    • Wagner får også hjælp til personlig pleje og til at tilberede mad og drikke, men han sidder i kørestol og har brug for støtte til forflytningerne. Det tager cirka 40 minutter.

    Alt i alt opsummerede Bibi Asklund: ”Vi er opsøgende og finder indsatser, der kan støtte den ældre til større selvhjulpenhed og livsglæde – også ved hjælp af velfærdsteknologi og måske deltagelse i fællesskaber, der kan forebygge ensomhed.”

    Inddragelse af pårørende, civilsamfund og lokale fællesskaber

    Ældreloven har stort fokus på livskvalitet. Det stiller store krav til os alle – også som kommune, fremhævede centerchefen, da hun rundede ældreloves tredje ben: Pårørende, civilsamfund og lokale fællesskaber. Det betyder blandt andet, at medarbejdere i ældreplejen skal være nysgerrige på borgerens ønsker.

    I løbet af efteråret 2025 tager vi hul på samarbejde og dialog med pårørende, civilsamfund og lokale fællesskaber, fortalte Bibi Asklund. Målet er at understøtte de ældre i at deltage i meningsfulde aktiviteter, der modvirker ensomhed og øger livskvaliteten og dermed evne til klare sig bedst muligt.

    Center for Sundhed, Pleje og Rehabilitering indledte dette arbejde i slutningen af juni 2025 med et informationsmøde. Her deltog repræsentanter med interesse for ældreområdet:

    • Besøgsvennerne i Aktivitetshuset
    • Brugerrådet i Dragørs Aktivitetshus
    • Cykling uden alder
    • Lydavisen
    • Sundhedsudvalget i Aktivitetshuset
    • Ældrerådet i Dragør
    • Ældresagen i Dragør

    Nyt borgermøde og tilmelding

    Vi holder endnu et borgermøde efter sommerferien mandag den 25. august kl. 17-18. Det foregår i Festsalen i Dragørs Aktivitetshus, Wiedergården 2.

    Tilmeld dig til borgermødet her

    Ikke-digitale borgere kan tilmelde sig på telefon 32 89 01 00.

    Der er plads til maksimalt 80 deltagere – først til mølle!

    Frist for tilmelding er torsdag den 21. august 2025.

    Bemærk

    Der vil blive taget fotos ved mødet til brug på dragoer.dk og i pressen. Giv fotografen besked, hvis du ikke ønsker at være med på billederne.

    Udvalgsformand Nicolaj Bertel Riber rundede mødet af efter, at borgerne havde haft lejlighed til at stille spørgsmål

    Centerchef Bibi Asklund fortalte bl.a. om inddragelse af civilsamfundet i udmøntning af ældreloven