Gå til hovedindhold
Besøg

Program den 20. maj 2022

Fredag den 20. maj fejrer vi 500-året for den hollandske indvandring med en kæmpe fest i Store Magleby. Der er kongeligt program om formiddagen. Jubilæumsaktiviteter om eftermiddagen og fest om aftenen. Der er noget for enhver – kom og vær med!

Indhold

  Det kongelige program

  09:40

  Fra byskiltet Store Magleby eskorterer cirka 24 ryttere fra Foreningen Vennekredsen og hestetrukken karet med hornkvartet de kongelige biler.

  09.45

  Officiel modtagelse

  H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsesse Beatrix af Nederlandene ankommer til officiel modtagelse på Dragør Rådhus. Borgmester Kenneth Gøtterup er vært.

  10:15

  Besøg på Amagermuseet

  Første del af besøget er på 'Nordgård' (Hovedgaden 4). De kongelige gæster besøger særudstillingen ‘Fra Amagers private skatkammer’ – 500 års unik lokalhistorie fortalt med genstande fra private hjem. Udstillingen vises i anledning af Amagermuseets 100-års jubilæum (1922-2022).

  I museumsgården står borgere iført de flotte, traditionelle Amagerdragter, mens en fløjtetrio fra Dragør Musik- og Kulturskole akkompagnerer.

  Herefter spadserer de kongelige gæster fra Nordgård til den gamle museumsgård (Hovedgaden 12) via museumshaven.

  Ved andet stop – den gamle museumsgård – ser de kongelige gæster udstillingen ”500-års hollænderhistorie på Amager”. Udstillingen åbnede i 2021 i anledning af 500-året for den hollandske indvandring til Amager. Besøget indbefatter også en præsentation af den nyopstillede samling af Amagerdragter og digital formidling heraf, rundvisning med fokus på interiøret samt præsentation af udvalgte værker af Julius Exners fra Store Magleby i anden halvdel af 1800-tallet.

  11:00

  Demonstration af traditionel fastelavnsridning

  Foreningen Vennekredsen viser den traditionelle ’fastelavnsridning’ ud for Hovedgaden 12. Rytterne begynder opvisningen med at synge den danske nationalsang, hvorefter de i galop demonstrerer tre runder med tøndeslagning for til slut at udråbe et ’længe leve’ for de to kongehuse.

  Bemærk: når de kongelige gæster har forladt Store Magleby fortsætter Vennekredsen indtil tønden er slået ned. Ved kåring af tøndekonge overrækker viceborgmester Nicolaj Bertel Riber jubilæumspokalen – cirka kl. 12.

  11:25

  Besøg på Seerupgaard

  H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsesse Beatrix besøger den økologiske gård Seerupgaard. Familien Seerup Hansen er af gammel hollandsk slægt og trækker tråde til nutidens økologiske landbrug.

  12:05

  Borgmester Kenneth Gøtterup siger tak og farvel.

  Kom i god tid
  En ting er sikker. Der bliver trængsel i Store Magleby (nord for Kirkevej), når de kongelige gæster besøger Dragør Kommune.

  Det er derfor en rigtig god idé at komme i god tid for at få den helt rigtige plads, når du vil helt tæt på begivenheden.

  Det er også en god idé at tage cyklen eller bruge bentøjet for at komme rundt. Bor du længere væk end cykel- eller gåafstand fra Store Magleby, skal du nok benytte den offentlige transport frem for bilen. Parkeringsmulighederne er stærkt begrænset. Og det er da surt at havne i en bilkø på jagt efter en parkeringsplads, mens de kongelige gæster kører forbi i karet nogle gader væk.

  Har du ikke mulighed for at tage cyklen eller gå, kan du orientere dig om buslinjerne og dagens parkeringsmuligheder her på kortet.

   

  Kort over den kongelige rute

  Program for eftermiddagens aktiviteter

  Kl. 12-17:30   

  Jubilæumsaktiviteter i Store Magleby

  Store Magleby Kirke (Kirkevej 2), Amagermuseet (Hovedgaden 4) og byvandringer i ’Hollænderbyen’ (mødested Hovedgaden 4 på gårdspladsen)

  12 ca.

  Pokaloverrækkelse til 500-årsjubilæets tøndekonge – ved viceborgmester Nicolaj Bertel Riber (ud for Hovedgaden 12)

  12-17:30

  Åbent hus på Amagermuseet – gratis adgang på dagen

  13

  Jubilæumsomvisning på Amagermuseet – ved ekstern kurator Martin Hans Borg

  13:30

  Amagerdragten i børnehøjde – ved museumsinspektør Camilla Nielsen

  14

  Byvandring i Hollænderbyen – ved lokalarkivar Henning Sørensen

  14:30

  Besøg museets dyr – ved dyrepasser Mie Sepstrup

  15

  Jubilæumsomvisning på Amagermuseet – ved museumsleder Søren Mentz

  15:30

  Amagerdragten i børnehøjde – ved museumsinspektør Camilla Nielsen

  15:30 ca.

  Rytteroptogets afslutning på vandværksgrunden – overrækkelse af jubilæumsemblemer og rompunch ved borgmester Kenneth Gøtterup

  16-17:30

  Åbent hus i Store Magleby Kirke – med en lille snack

  16

  Byvandring i Hollænderbyen – ved lokalarkivar Henning Sørensen

  16-16:30

  Festlig gudstjeneste i Store Magleby Kirke – ved sognepræst Gitte Turin

  16:45-17:30

  Loungekoncert med Mads Mathias og band i Store Magleby Kirke

  16:30

  Besøg Amagermuseets dyr – ved dyrepasser Mie Sepstrup

  17

  Jubilæumsomvisning på Amagermuseet – museumsinspektør Christian Aagaard

   

  Program for aftenens byfest

  Kl. 18-24

   

  Fest resten af aftenen ved vandværksgrunden

  På p-pladsen ved vandværksgrunden (Nordre Krinkelgade) vil der være stort telt med plads til 300 personer. Der er tre foodtrucks og mulighed for at købe øl, vin og vand. Og selvfølgelig toiletter (4 styk).

  18-18:15 Festtaler – ved borgmester Kenneth Gøtterup og Hollands ambassadør Rob Zaagman
  18:15-20 New Orleans Jazz – ved Jack Street

  21:30

  Dj Outzen spiller resten af aftenen

  Kl. 24 Den kommunale fest slutter