Gå til hovedindhold
Nyheder

75 år: Skulderklap til skolepatruljerne

I denne uge markerer vi, at det er 75 år siden, at den første skolepatrulje så dagens lys i Danmark. Torsdag morgen tager forældrene over, mens skolepatruljerne hygger sig indendørs, og fredag morgen kommer politiet forbi og hilser på.

31. jan. 2024

Indhold

  Når skolepatruljerne her i uge 5 stiller sig ud til skolevejen, står de på skuldrene af flere generationer før dem. I år er det nemlig 75 år siden, at ordningen med skolepatruljer i Danmark for første gang så dagens lys. 

  På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan vi læse, at ideen med skolepatruljer oprindeligt stammer fra USA. Bilernes hastige fremmarch i Chicago gjorde skolevejene usikre, og der var brug for at finde en effektiv løsning på de mange uheld ved skolerne. Problemet med sikkerheden lod sig løse ved hjælp af de større børn, som hjalp de mindre.

  Ordningen blev afprøvet her i landet i januar 1949 på Sundpark Skole på Amager, og i årene efter kom flere og flere skoler med i ordningen.

  En hilsen fra borgmesteren

  I Dragør Kommune har vi skolepatruljer ved alle tre skoler. Det fortaber sig lidt, hvor længe vi egentlig har haft skolepatruljer i Dragør, men borgmester Kenneth Gøtterup mindes at være en del af den morgenfriske patrulje, da han var knægt.

  ”Vi er stolte af vores skolepatruljer i Dragør. De gør en fantastisk indsats hver dag. Om det regner eller sner, eller om solen skinner, så står de vagt morgen efter morgen,” siger Kenneth Gøtterup og fortsætter:

  ”Det betyder meget, at skolepatruljerne er med til at gøre skolevejen sikker for deres mindre øvede skolekammerater. De skal have et skulderklap, og det får de – blandt andet i en videohilsen, som er en del af markeringen i Dragør.”

  7. årgang møder før de andre

  På Dragør Skole er det 7. årgang, som troligt møder før de andre elever. Klokken 7.45 står de klar ved skolevejen til at hjælpe andre elever sikkert i skole.

  ”Det er netop skolepatruljernes kontinuerlige indsats året rundt, som Dragør Kommune fejrer her i uge 5 – også kaldet ’Den Sureste Uge’,” fortæller Claus Dyremose, leder af Dragør Skole, og fortsætter: 

  ”At det i år falder sammen med 75-årsjubilæum for den første skolepatrulje i landet er bare festligt og siger noget om, at traditionen lever videre på skolevejen.”

  Torsdag morgen samler Dragør Skole eleverne fra skolepatruljen til morgenhygge, mens forældre tager over på patruljetjansen. Fredag morgen kommer politiet og hilser på patruljerne. 

  Også Store Magleby Skole og Nordstrandskolen fejrer deres skolepatruljer i uge 5. Og på landsplan deltager i alt 77 kommune i markeringen af 75-året.

  Om “Den Sureste Uge”

  “Den Sureste Uge” er en årligt tilbagevendende kampagne i uge 5 med formålet at anerkende landets skolepatruljer for deres vigtige arbejde. Det er Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring, som står bag kampagnen.

  Netop uge 5 har tradition for at være den mørkeste, vådeste og koldeste – og dermed sureste – tid at stå skolepatrulje, og der skal skolepatruljerne have et ekstra skulderklap som tak for indsatsen. 

  En undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring står bag, viser, at hele 96 procent af danskerne er positive over for skolepatruljerne og den indsats, de yder.

  ”Skolepatruljerne fortjener til fulde den massive opbakning, som danskerne udviser. De gør et vigtigt stykke arbejde, som skaber tryghed på skolevejene, og når de lyser op i morgenmørket, så er det ikke kun til glæde for børnene, men også de voksne, der i bil som på cykel bliver mindet om at tage hensyn til skolevejens yngste og uerfarne trafikanter,” siger Liv Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.