Gå til hovedindhold
Nyheder

Naturpleje på Sydstranden

Fra onsdag den 20. marts 2024 begynder vi at bekæmpe den invasive plante; rynket rose – også kaldet hybenrose – på strandengene på Sydstranden. Rynket rose er særdeles hårdfør, og vi afprøver derfor en ny metode i Dragør, som følger Naturstyrelsens anbefalinger for bekæmpelsen.

19. mar. 2024
Rynket rose eller hybenrose ved Sydstranden i Dragør Kommune

Rynket rose eller hybenrose ved Sydstranden i Dragør Kommune

Indhold

     

    Rynket rose – invasiv plante på strandengene

    Rynket rose – også kendt som hybenrose – spreder sig invasivt langs mange af de danske kyster, hvor den fortrænger den naturlige flora. Rosen er den hyppigst forekommende invasive planteart i Danmark og spreder sig fortsat. Også i Dragør Kommune.

    I overensstemmelse med kommunens såkaldte plejeplan for kystområdet på Sydamager vil vi i den kommende tid gøre en ekstra indsats for at bekæmpe planten på strandengene på Sydstranden.

    Kan se voldsomt ud

    Rynket rose er meget hårdfør og vanskelig at udrydde. Det kan da også komme til at se voldsomt ud på Sydstranden, når vi går i gang. Vi bruger nemlig maskinel biorotor, som fræser rødderne op. Resultatet er, at rosenbuskene udpines og bagefter får sværere ved at sprede sig.

    Det er første gang, at Vej og Gartner prøver redskabet af. Men det har vist sig andre steder i landet at være en effektiv metode til at bekæmpe planten. Metoden følger Naturstyrelsen anbefalinger for bekæmpelse af rynket rose.

    Vej og Gartner begynder arbejdet onsdag den 20. marts 2024.

    For at undgå, at bestanden af rynket rose spreder sig yderligere, vil plejen skulle gentages flere gange i de kommende år.

    Hvad er rynket rose, og hvorfor bekæmper vi den?

    Rynket rose (Rosa Rogusa) kan kendes på dens store blomster og store runde og orangerøde hyben. Rosen blomstrer fra juni til september med rosa eller hvide blomster, som er stærkt duftende.

    Fra Miljøstyrelsen ved vi, at rynket rose blev indført som prydplante i Europa i 1800-tallet. I 1950'erne blev den meget populær i forbindelse med udbygning af de kystnære sommerhusområder, hvor den blandt andet blev plantet ud i læhegn og som afskærmning.

    Arten er registreret på den nationale liste over invasive arter. Rynket rose sætter så mange og tætte rodskud, at den kan udkonkurrere den naturlige vegetation i et område.

    Den skygger simpelthen for andre planter og giver på den måde et mere artsfattigt plantesamfund. Men ikke nok med det. Den udfordrer desværre også faunaen, som forsvinder i takt med, at deres værts- og fødeplanter fortrænges.

    Mere viden

    Miljøstyrelsen 2022. Faktaark for invasive arter – Rynket rose (Rosa rugosa).