Gå til hovedindhold
Nyheder

Stor tak fra Dragør Kommunalbestyrelse

Lørdag den 22. juni 2024 fejrede vi 50-året for Dragør Kommune. I ægte Dragør-stil – med et stort lokalt engagement – lykkedes det hen over foråret at stable et rigtigt flot program på benene. Fra morgen til aften var det muligt at deltage i forskellige arrangementer rundt om i kommunen.

03. jul. 2024

Tøndedronning Marchen Leth fra Store Magleby (tv), udvalgsformand Helle Barth og borgmester Kenneth Gøtterup

Indhold

  Det var ikke sket uden de mange frivillige, aktive ildsjæle, som bor i vores perle af en kommune – her på den yderste del af Amager – på vores side af tunnelen. Tusind tak til jer!

  Tak til Den Gamle Bager, som donerede en lækker morgenbolle og kaffe til de første 200 friske gæster. Og tak til Dragør Strandhotel, som stillede deres store kaffemaskine til rådighed. Skønt med en kop kaffe at varme sig ved på en ellers lidt råkold juni-lørdag.

  Som nuværende og 10. borgmester i kommunens historie faldt det i Kenneth Gøtterups lod at holde den officielle tale. Med havnen som kulisse tog han de mange tilhørere tilbage til 1974, hvor Dragør Kommune blev til – som et resultat af sammenlægningen af Dragør og Store Magleby Kommuner.

  Sammenlægningen kom ikke af lyst, fortalte borgmesteren. Den kom i kølvandet på 1970’ernes kommunalreform, hvor cirka 1.400 kommuner svandt ind til 277. Dengang frygtede de to kommuner at blive en del af en endnu større kommune, altså med naboen på den anden side af tunnelen. Men det skete som bekendt ikke, og 277 kommuner blev med ny Dragør Kommune altså til 276 i 1974.

  Det skete som bekendt heller ikke ved den seneste strukturreform i 2007, hvor Dragør-borgerne forinden havde stemt for at forblive selvstændig, fortalte borgmesteren. Og nu viser kalenderen 2024, og Dragør Kommune fylder 50 år.

  Efter talen stod vores fantastiske Dragør Musik- og Kulturskole for musik, kor- og fællessang. Det var meget rørende at være vidne til. Tak!

  Og så var der ellers åbent hus rundt om i Dragør Havn og By. Hele formiddagen kunne vi for eksempel opleve de mange foreninger, som holder af sjov og spas på vandet med robåde, kajak eller paddleboard. Og allerede klokken 11 havde de første hundrede gæster besøgt museumskutteren Elisabeth.

  Vi kunne også komme på mindeværdige byvandringer – enten langs den gamle kommunegrænse med Dragør Lokalhistorisk Forening eller følge sporene efter hollænderne med Dragør Museumsforening. Det valgte op mod 140 gæster at gøre. Og dét selvom det dryppede lidt fra skyerne. Flot og tak!

  Også de to kirker – Dragør Kirke og Store Magleby Kirke med stor berøringsflade – slog dørene op. Imens Museum Amager i dagens anledning havde fri entre på museets forskellige lokationer med flotte udstillinger, omvisning, historisk gætteleg, amagerdragter i børnehøjde og fællessang. Nok op mod 600 gæster kom forbi. Tak for at medvirke til en festlig dag.

  Fællesskab og traditioner er noget vi kan. Det er Dragør, når det er bedst. Og på 50-årsdagen var vi vidne til noget i sandhed historisk. For første gang nogen sinde red Dragør Fastelavnsforening og Vennekredsen fra Store Magleby sammen i et stort optog. Ryttere og hjælpere havde øvet fælles rute og var dagen igennem et fejende flot skue. Blandt andet ved modtagelsen ved det gamle rådhus, hvor også borgere i amagerdragter bidrog til det flotte syn. Smukt.

  Ikke nok med det. Den traditionsrige tøndeslagning i Hovedgaden i Store Magleby var for både kvinder og mænd. I bedste jubilæumsstil. I bedste 2024-stil. Med ivrige klapsalver så vi for første gang en tøndedronning i Store Magleby, da Marchen Leth i galop slog den farverige tønde endeligt til jorden og dermed vandt jubilæums-tøndeslagningen. Sikke en oplevelse og stor tak for den.

  Fejringen rundede vi af med herlig fest på vandværksgrunden i Store Magleby. Den gode stemning blev lagt af festtalerne fra borgmesteren og viceborgmester Nicolaj Bertel Riber. Med madboder, bar og musik var der ellers fri hygge til kl. 24, hvor den kommunale fest sluttede. Med både danseband og DJ fik mange kridtet danseskoene og fyldt op på dansegulvet. Tusind tak for den rigtig gode feststemning.

  Vi vil gerne sige mange tak til alle jer, der på den ene eller anden måde har været involveret i jubilæet – de frivillige, bageren, kommunens medarbejdere og mange flere. I gjorde dagen mindeværdig.

  Sidst, men ikke mindst. Der skal lyde en stor, stor tak til alle Dragørs kommunalbestyrelser gennem tiden. Det er et kæmpe stykke frivilligt arbejde, som er bedrevet. En ting er sikkert – med hjertet det rette sted – har alle kæmpet alt det bedste for Dragør Kommune og dens borgere, foreninger og erhvervsliv.

  Venlig hilsen

  Dragør Kommunalbestyrelse

  Se takkeannoncen med billeder, som er bragt i Dragør Nyt nr. 27 den 3. juli 2024