Gå til hovedindhold
Nyheder

Tangen fjernes til april 2024

Vi glæder os til sommerens badesæson, som formelt begynder onsdag den 1. maj 2024. Vi går derfor i gang med at rense mormorstranden for tang efter påske.

26. mar. 2024
Fjernelse af tang april 2023 på mormorstranden

Arkivfoto: Fjernelse af tang april 2023 på mormorstranden

Indhold

  Cirka 900 ton tang

  Det er en stor opgave at rense stranden for tang. Vi forventer, at cirka 900 ton tang skal fjernes fra mormorstranden inden badesæsonen begynder den 1. maj 2024. Og at yderligere cirka 500 ton tang skal fjernes i løbet af sæsonen.

  På baggrund af erfaring fra de seneste fem års rensning af stranden forventer vi, at det vil koste i størrelsesorden 500.000 kr. at optage, analysere og bortskaffe tangen til lokalt landbrug. 

  Vi vurderer desuden, at hvis tang-analyserne ikke overholder kravene for udbringning på landbrugsjord, vil det koste ca. 50 % mere at bortskaffe tangen til godkendt modtageranlæg.

  Klima-, By- og Erhvervsudvalget har taget stilling til økonomien på mødet den 7. februar 2024 (punkt 3).

  Hvad sker der med tangen?

  Tangen afsættes til lokalt landbrug, som bruger det som gødning og som middel til jordforbedring. Inden da skal tangen dog analyseres for bl.a. tungmetaller, før det må spredes på landbrugsjorden. 

  Vej og Gartner fjerner tangen i løbet af april måned og fjerner derudover tang løbende i sæsonen. Det gør de med eget mandskab og til dels eget og lejet materiel.

  I første omgang bliver tangen lagt i en bunke til afvanding. Det sker i en begrænset periode, mens der tages og analyseres prøver af tangen. 

  Hvis grænseværdierne for fx Cadmium overholdes, forventer vi, at tangen spredes ud og pløjes ned i løbet af maj måned ved et lokalt landbrug. 

  Hvis kravene ikke overholdes, skal tangen i stedet for afleveres til et godkendt modtageranlæg.